کوروش نامه (12): فارسنامه
بسم الله الرحمن الرحیم
در این قسمت میخواهیم کورش را در این کتاب بررسی کنیم:
نام کتاب: فارسنامه ابن بلخی (قرن ششم هجری قمری)
نویسنده: ابن بلخی
..........................................................................................................................
نتیجه گیری قسمت دوازدهم
1: در این کتاب کورش بصورت کیرش آمده است و وی یک حاکم دست نشانده بهمن شاه ایران معرفی شده است که بفرمان بهمن بجای بلت النصر قرار داده میشود و نام مادرش اوشین است و مادر کورش دختر یکی از انبیای بنی اسرائیل است و نسب کورش از طرف پدری بدینگونه است:
کیرش بن احشوارش بن کیرش بن جاماسب بن لهراسب.
این کورش سخت دانا و عاقل بوده است و دایی اش به وی تورات آموخته است.
2: در قسمت قبل که کورش را در تجارب الامم بررسی کردیم دیدیم که سخن از دو کورش زده بود که کورش دومی همین کورش این کتاب بود یعنی فرزند اخشوارس و نوه یک کورش دیگر که در تجارب الامم آن کورش هم هماننده این کورش پادشاه بابل و تحت امر بهمن شاه بوده است . در تجارب الامم نیز دایی این کورش به وی تورات یاد داده است و همینطور کورش پادشاه بابل اما تحت امر بهمن شاه است، مادر این کورش در تجارب الامم از بنی اسرائیل است اما دختر یکی از انبیای آن نیست . اما یک فرق اساسی بین تجارب الامم ابن مسکویه و فارسنامه ابن بلخی است و آن تفاوت این است:
در تجارب الامم ، شاه ایران بهمن ، بلت النصر نوه بخت النصر را از پادشاهی بابل برکنار کرده و کورش اولی [پدر بزرگ این کورش] را بجای وی بر تخت شاهی بابل می نشاند و سپس پادشاهی به اخشوارس و بعد هم به این کورش میرسد.
اما در فارسنامه ابن بلخی، کورش دومی که نوه ی کورش اولی است توسط شاه ایران بهمن ، بجای بلت النصر نوه بخت النصر پادشاه بابل میشود.