مکتب رئالیسم

قُلِ انْتَظِرُوا إِنَّا مُنْتَظِرُونَ

مکتب رئالیسم

قُلِ انْتَظِرُوا إِنَّا مُنْتَظِرُونَ

مکتب رئالیسم
آخرین نظرات

کوروش نامه (13): تاریخ طبری

يكشنبه, ۲۱ مرداد ۱۳۹۷، ۱۱:۱۷ ق.ظ

بسم الله الرحمن الرحیم

 

در این قسمت میخواهیم کورش را در این کتاب بررسی کنیم:

نام کتاب : تاریخ طبری یا تاریخ الرسل و ملوک (قرن سوم هجری قمری) تاریخ طبری بدون تکلمه هایی که برایش نوشته شده تا سال 302 هجری قمری را در بر میگیرد [سال وفات خود طبری 310 بوده] و بنابراین طبیعی است مطالب جلد دومش که در اینجا از آن بهره برده ایم و از بخش پیش از اسلامش محسوب میشود در قرن سوم نوشته شده باشد تا چهارم.

نویسنده: محمد بن جریر طبری

در این کتاب درباره کورش میخوانیم:

 

 

 

 

 

 

 

همچنین در جای دیگری طبری میگوید:

 

 

..........................................................................................................................

 

نتیجه گیری قسمت سیزدهم

 

1: در این کتاب سخن از دو کورش است که نام آنها به صورت کیرش آمده است و هر دو هم زیر دست شاه ایران بهمن بوده است و از طرف وی بر بابل حکومت میکردند.

2: طبق تاریخ طبری ابتدا بخت النصر بر بیت المقدس و بابل و... پادشاهی میکرده است و پس از وی فرزندش المردوخ پادشاه میشود و سپس بلت النصر فرزند المردوخ پادشاه بابل و نواحی مجاور آن میشود. بهمن شاه وقتی به مشرق میرود بلت النصر را معزول و داریوش ماذوی را به جای وی می نشاند که داریوش ماذی سه سال بر بابل و نواحی شام پادشاهی میکند به صورت زیر دست بهمن شاه.

3: پس از داریوش ماذوی ، بهمن شاه ، کیرش غیلمی را که نسبش به حضرت نوح (علیه السلام) میرسد به جای وی پادشاه بابل قرار میدهد.

4: کیرش غیلمی نامه به بهمن شاه می نویسد [احتمال است که در ترجمه اشتباه شده باشد زیرا در تواریخ دیگر این است که بهمن شاه به کورش نامه می نویسد] و از وی میخواهد که با بنی اسرائیل مدارا کند و ... .

5: کیرش غیلمی به عنوان منصوب شده از طرف بهمن شاه، سه سال پادشاهی بابل و اطراف را داشت.

6: پس از کیرش غیلمی ، فردی از خاندان بهمن شاه به نام اخشوارش بن کیرش بن جاماسب به عنوان پادشاه بابل و مناطق اطراف با رضایت بهمن شاه منصوب میشود.

7: اخشوارش با زنی از بنی اسرائیل به نام اشتر ازدواج میکند.

8: اخشوارش پیش از اشتر ، زنی داشته است به نام وشتارا که جمیل و زیبا و جلیل بود اما اخشوارش وی را میکشد چرا که به وی میگوید بی پرده در آید تا مردم او را ببینند اما وی این کار را نمیکند.

9: اخشویرش [اخشوارش] چهارده سال پادشاهی کرد و پس از وی پسرش کیرش جانشینش شد.

10: مدت روزگاری پادشاهی کیرش دوم در روزگار بهمن و خمانی [خمانی پادشاه ایران پس از بهمن بوده است، کیرش زیر دست بهمن و خمانی بوده است] بیست و دو سال بوده که در سال سیزدهم آن بهمن شاه می میرد.

11: کیرش دوم در سال چهارم پادشاهی خمانی می میرد.

12: طبری در جای دیگری کیرش دوم را سپهبد بابل از جانب شاه ایران، اردشیر بهمن بن اسفندیار میخواند.

 

اختلافی که تاریخ طبری با کتبی همچون تجارب الأمم ابن مسکویه دارد این است که در آن کتاب کسی که دایی اش به وی تورات یاد میدهد و دانیال نبی (ع) را به کار قضا بر می گمارد و ...، کیرش بن اخشوارش است اما در تاریخ طبری اخشوارش است و نه فرزندش کیرش.

 

..........................................................................................................................

اضافه مدیر وبلاگ در اردیبهشت 1402:

در جلد اول تاریخ طبری هم کیرش نامی را ما می بینیم که همان کوروش دوم نزد مورخین یونانی است، بنگرید به اینجا.

موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۷/۰۵/۲۱